vissza
2013
2012

Meseszínpad: Vitéz László

Vásári bábjáték

Játssza: Pályi János

Rendezte: Kovács Ildikó
Tervezte: Majoros Gyula

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. S ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják! A hagyományos vásári bábjátékban a pirossapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet a vásári mutatványok előznek meg. Ki Vitéz László, szó szerinti „jobb keze” történetünkben? Nem más, mint Pályi János, aki ebben az előadásban nyújtott alakításáért számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

"Pályi János pedig a legkiválóbb bábszínészek közé tartozik. Vitéz László-játéka azért reveláció, mert miközben gondosan megőrzi az eredetit, tovább is építi a saját szája ízének megfelelően."
Bóta Gábor kritikus

„Vitéz László ördögverő csihi-puhija a gyerekek nagy gaudiumára! Örülhetünk mi is, tovább él, Vitéz László bábszínháza – Pályinak sikerült a népi bábhőst a maga képére újraalkotnia!”
Tömöry Márta színháztörténész

Köszönet Kemény Henriknek, aki kezén éltetve ránk hagyományozta a Vitéz László bábfigurát!

A tradícionális vásári bábjátékban pirossipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melyet vásári mutatványok előznek meg. Még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőrtehetségű gyerekek foglalnak helyet. Az előadásban nyújtott alakításáért Pályi János számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

Pályi János honlapja

Program period: 
Start date: 
Szombat, Július 7, 2012 - 18:00 to 19:00